Ce este confidențialitatea datelor?

Când te gândești la intimitate, ce îți vine în minte? Îți închizi umbriurile? Țineți ecranul telefonului blocat? Închideți ușa când aveți o conversație delicată?

Facem multe lucruri pentru a ne păstra confidențialitatea, dar este important să știm exact despre ce vorbim când spunem „confidențialitate”. Și este important să știi că confidențialitatea înseamnă ceva foarte specific când vine vorba de viața ta digitală, deoarece se învârte în jurul dreptului tău de a-ți proteja datele personale.

Ce este confidențialitatea?

Confidențialitatea este un drept – în general se consideră dreptul de a nu fi observat sau deranjat de alții. Aceasta include dreptul ca anumite informații să nu fie respectate.

Ca toate drepturile, sensul exact al confidențialității variază de la vârstă la vârstă și între diferite culturi. Dar astăzi, de obicei, te poți gândi la confidențialitate ca la dreptul tău de a-ți păstra persoana și informațiile pentru tine.

Ce este confidențialitatea datelor?

Volumul mare de date generate despre tine și activitățile tale online este uluitor, motiv pentru care confidențialitatea datelor a devenit o problemă definitorie a erei noastre digitale. Chiar dacă nu îți pasă foarte mult, mii de companii de pe tot globul plătesc dolari pentru a afla despre tine prin intermediul acestor date.

Datele dvs. online pot fi clasificate în anumite moduri. În primul rând, există informații personale, cum ar fi numele dvs., data nașterii și numărul de securitate socială. Există, de asemenea, informații importante despre dvs., cum ar fi dosarele dumneavoastră medicale și numerele cardului de credit.

Apoi există date despre ceea ce faceți online, cum ar fi ce site-uri web vizitați, ce produse cumpărați online și cu cine comunicați pe rețelele sociale. Aceste date pot fi extrem de granulare, cum ar fi câte secunde petreceți privind o pagină web înainte de a da clic pe altceva. Agenții de publicitate și alte companii apreciază acest tip de date, deoarece pot viza mai bine anunțurile și produsele către dvs.

Adesea, aceste date sunt anonimizate atunci când sunt vândute, ceea ce înseamnă că un agent de publicitate nu va ști numele specific al persoanei care a făcut clic pe un link. Dar o secțiune transversală de date despre dvs. poate fi adăugată împreună pentru a încerca să vă personalizeze reclamele.

Prin urmare, confidențialitatea datelor este dreptul de a vă păstra datele private. Înțelegeți că nu puteți păstra toate datele dumneavoastră private de la toată lumea – IRS, de exemplu, trebuie să știe câți bani câștigați, altfel vă veți confrunta cu consecințe neplăcute. Cu toate acestea, ar trebui să vă cunoașteți drepturile de confidențialitate a datelor și, atunci când puteți, să alegeți să vă partajați datele numai atunci când considerați că este potrivit.

Confidențialitatea datelor este aceeași cu securitatea cibernetică?

Confidențialitatea datelor și securitate cibernetică sunt domenii diferite, dar merg împreună. Confidențialitatea datelor se învârte în jurul regulilor, liniilor directoare și propriilor alegeri personale despre cine are acces la datele tale și cât de mult acces au. Securitatea cibernetică se concentrează pe prevenirea și rezolvarea amenințărilor precum hacking-uri , programe malware și escrocherii online.

Actorii răi exploatează adesea vulnerabilitățile de securitate cibernetică pentru a obține date - este atât de valoros. O mulțime de securitate cibernetică se referă la păstrarea datelor în siguranță. Confidențialitatea datelor, pe de altă parte, se referă la dreptul tău de a-ți păstra datele în siguranță, în special față de cei care nu sunt criminali cibernetici, cum ar fi site-urile web și companiile.

De ce este importantă confidențialitatea datelor?

S-ar putea să vă gândiți că toate datele dvs. sunt deja acolo, cui îi pasă cui le vede? De ce îmi pasă dacă un agent de publicitate știe ce pantofi tocmai mi-am cumpărat prin intermediul rețelelor sociale?

Gândiți-vă la asta: ați fost vreodată îngrozit după ce ați folosit un motor de căutare și apoi, brusc, toate anunțurile de pe site-urile pe care le vizitați sunt despre ceea ce ați căutat? Vrei ca marketerii fără scrupule să aibă numărul tău de telefon, astfel încât să te poată suna în mod constant?

Probabil că există anumite date la care nu doriți ca alții să aibă acces complet, cum ar fi e-mailurile dvs. Cu toate acestea, dacă nu acordați atenție confidențialității datelor, este posibil să descărcați un program sau un plug-in care vă scanează e-mailul pentru date și le vinde agenților de publicitate. Chiar dacă plug-in-ul oferă un serviciu decent, cum ar fi să vă permită cu ușurință să vă dezabonați de la e-mailurile promoționale, s-ar putea să vă gândiți de două ori să oferiți serviciului acces total la căsuța dvs. de e-mail, dacă știți că vă vând datele.

Cu tehnologia, există întotdeauna un compromis între confidențialitate și comoditate. O aplicație de hărți, de exemplu, trebuie să cunoască locația dvs. actuală pentru a vă oferi indicații de orientare. În multe cazuri, totuși, puteți alege câte date doriți să partajați. Aici cunoașterea confidențialității datelor vă poate ajuta să luați decizii și să vă formați obiceiuri. Crede-ne, descoperind liniște sufletească fiind mai conștient de confidențialitatea datelor dvs. merită.

 

 

Sursa: staysafeonline.org

Nu sunt comentarii în “Ce este confidențialitatea datelor? ”

Notă: selectarea informațiilor și structurarea articolelor a fost realizată cu diverse aplicații AI. Informațiile furnizate de orice agent AI, trebuie verificate, vedeți motivele.

Informare !

Prezența online - o necesitate

Site-ul este în dezvoltare, pentru a accesa varianta veche accesați adresa:

vechi.servicii-web-alex.com

Detalii contact adăugare advertoriale din categoria topicul existent

info@servicii-web-alex.com

Abonare