Piața s-a dezghețat și criza a trecut, a transformat agenția într-un executant supus, chiar într-o slugă.

 

Toată lumea din industria românescă de publicitate este de acord că piața s-a dezghețat și criza a trecut. Parcă a revenit pofta de business în advertising.

 

Respectul pentru munca depusă se câștigă greu în RomâniaCriza care a dat buzna în 2009 a lăsat urme adânci în piață.

Totuși, criza care a dat buzna în 2009 a lăsat urme adânci în piață. Ieșirea din criză nu înseamnă ștergerea cu buretele a urmelor. Ar fi prea ușor să judecăm cu un optimism apropiat de alienare că, acum, eliberată psihic de constrângerile și de frustrările crizei, piața va începe să crească viguros, că vom asista la majorări de „două puncte procentuale”, că a început o furtună de entuziasm în toate „ungherele” agențiilor, că toți și-au suflecat mânecile și muncesc fără griji.

Orice s-ar spune despre „efectele benefice” ale crizei – reorganizarea și „flexibilitatea” agențiilor – perioada abia încheiată nu se poate ignora sau minimaliza. Mulți oameni și-au pierdut job-urile, foarte mulți au muncit mai mult și pe bani mai puțini, confruntările din pitch-uri s-au înăsprit și unele au depășit normele elementare de corectitudine și, foarte important, bugetele s-au redus drastic față de cele din 2008.

Sentiment de indoiala sau frustrareNu putem controla mereu situaţiile care apar în viaţa noastră, dar putem controla modul în care alegem să le vedem.

Abraham Lincoln a spus:

„Putem să ne plângem că trandafirii au ţepi sau putem să ne bucurăm ca ţepii au trandafiri".

Putem fie să ne descurajăm atunci când cineva nu împărtăşeşte viziunea noastră asupra oportunităţii companiei sau care spune “nu” propunerii noastre de a-şi începe propria afacere Forever ori putem să ne schimbăm modul în care privim lucrurile.

Pagina 1 din 2