Când căutați noi oportunități, urmați acești pași simpli pentru a vă proteja de fraudă.
În funcție de situația dvs., căutarea unui nou loc de muncă poate fi fie eliberatoare, fie stresantă. Oricum ar fi, ar trebui să vă protejați, să urmați câteva sfaturi pentru a vă păstra informațiile personale în siguranță și pentru a oferi escrocilor dezvăluirea pe care o merită!
Cercetare, cercetare, cercetare
Căutați compania care a postat online lista de locuri de muncă folosind numai numele companiei. Rezultatele care returnează mai multe site-uri web pentru aceeași companie (de exemplu, abccompany.com și abccompanyllc.com) pot indica liste de locuri de muncă frauduloase.
Asigurați-vă că nu introduceți informații pe un site web falsificat. Escrocii vor falsifica adesea site-uri web legitime pentru a înșela victimele. Este posibil să observați mici discrepanțe, greșeli de scriere sau adrese web ciudate. Căutați jobul pe pagina oficială a carierei companiei și aplicați acolo.
Nu introduceți informațiile dvs. dacă ceva nu este neplăcut în legătură cu o listă de locuri de muncă. În schimb, contactați compania de angajare (folosind o adresă de e-mail sau un număr de telefon de pe site-ul lor principal, nu lista de locuri de muncă suspecte). Nu vă fie teamă să întrebați despre legitimitatea listei de locuri de muncă - acest lucru arată că ați citit cu atenție și ați efectuat diligența! Dacă listarea pare a fi necorespunzătoare și nu provine de la o companie pe care o puteți găsi dintr-o căutare pe web, vă recomandăm să o omiteți și să treceți la alte postări de locuri de muncă.
Nu plătiți niciodată pentru a juca
O înșelătorie comună este să postezi o listă de locuri de muncă care implică trimiterea de cecuri, ordine de bani sau alte forme de numerar. Dacă orice postare de locuri de muncă descrie o situație ca aceasta, probabil că va apărea o formă de fraudă.
Nu trimiteți niciodată bani unei persoane pe care o întâlniți online (chiar dacă pretind că este o companie), în special prin transfer bancar, carduri preplătite sau aplicații de transfer de bani.
Dacă primiți cecuri pe hârtie cu instrucțiuni de a cumpăra articole sau de a transfera bani, ar trebui să presupuneți că sunt frauduloase. Pentru a vedea dacă sunt reale, contactați instituția financiară de pe cec pentru a vă asigura disponibilitatea fondurilor.
Nu furnizați niciodată informații despre cardul de credit unui angajator.
Până când nu sunteți sigur de identitatea angajatorului dvs., nu le furnizați informații despre contul bancar.
Un alt semnal roșu pentru escrocherii în căutarea unui loc de muncă este dacă „managerul de angajare” vă cere să mutați comunicarea într-o aplicație de mesagerie criptată. Opriți contactul cu cealaltă parte dacă se întâmplă acest lucru.
Tratează-ți informațiile personale ca pe bani
Amintiți-vă, companiile legitime vă vor solicita informațiile personale sensibile (gândiți-vă la numerele de securitate socială și la informațiile contului bancar în scopuri de salarizare) DUPĂ vă angajați, nu înainte de semnarea contractului dvs. de muncă.
Înainte de a introduce informații sensibile pe un portal de resurse umane sau pe alt site web, evaluați întregul site web și faceți o căutare pe web a companiei. Contactați compania direct dacă aveți întrebări despre legitimitatea acesteia.
Gândiți-vă cine vă poate vedea informațiile de contact în CV. Probabil că nu doriți numărul dvs. de telefon personal și adresa de domiciliu pe un CV pe care îl postați online sau îl trimiteți la sute de potențiali angajați. Luați în considerare crearea unei adrese de e-mail exclusiv pentru căutarea unui loc de muncă și, eventual, a unui număr de telefon de redirecționare în locul celui real. Când faci asta, construiești straturi de protecție în jurul identității tale.
Rămâneți în siguranță pe LinkedIn
Oscar Rodriguez, vicepreședinte pentru managementul produselor, are câteva sfaturi de împărtășit pentru a rămâne în siguranță pe această platformă populară.
-
Verificați informațiile verificate despre postările de locuri de muncă. O insignă de verificare pe o anunțare a unui loc de muncă înseamnă că există informații verificate despre companie sau afișul de angajare. Aceasta include dacă posterul este afiliat cu o pagină oficială a companiei, și-a verificat asocierea cu un anumit loc de muncă sau și-a verificat identitatea prin intermediul unuia dintre partenerii noștri de verificare a identității.
-
Împărtășește cu grijă. Luați în considerare ce informații personale vi se solicită. Nu furnizați niciodată detalii bancare înainte de procesul de îmbarcare.
-
Spune „nu” solicitărilor suspecte. Escrocii pot folosi tactici pe care angajatorii legitimi nu le-ar folosi, cum ar fi să vă ceară să descărcați un software criptat pentru un interviu sau să ofere locuri de muncă cu salarii mari pentru puțină muncă. Ofertele de muncă după un singur interviu la distanță sunt foarte rar o afacere legitimă. Puteți raporta spam și conținut neadecvat.
-
Activați avertismentele pentru mesaje. Activați detectarea automată opțională de către LinkedIn a conținutului dăunător, care poate detecta înșelătorii potențial dăunătoare.
-
Căutați steaguri roșii. Fiți atenți la postările de locuri de muncă care sună prea bine pentru a fi adevărate sau care necesită plăți în avans. Înșelătoriile obișnuite includ roluri precum cumpărător misterios, imitator al companiei sau asistent personal. În plus, aveți grijă de oricine vă cere să trimiteți bani, criptomonede, carduri cadou sau să investiți.
-
Filtrați după joburi cu verificări. Acum puteți filtra căutarea de locuri de muncă pentru a afișa numai locurile de muncă cu verificări. Filtrul vă permite să căutați exclusiv locuri de muncă postate de companii cu o pagină LinkedIn verificată și postere de locuri de muncă actuale asociate cu acele companii. Când este activată, numai locurile de muncă cu aceste verificări vor apărea în rezultatele căutării, iar filtrul va fi vizibil în antetul căutării.
LinkedIn are multe alte sfaturi pentru a fi în siguranță!
Rămâi în siguranță pe Indeed
Scott Dobroski, vicepreședintele comunicațiilor corporative globale la Indeed.com, oferă sfaturi pentru căutătorii de locuri de muncă.
„Indeed elimină în fiecare lună zeci de milioane de locuri de muncă care nu îndeplinesc regulile noastre de calitate”, spune Scott. „În plus, Indeed nu va face afaceri cu un angajator dacă listele lor de locuri de muncă nu respectă regulile noastre stricte de calitate. Încurajăm angajarea. solicitanții să ne raporteze orice anunțuri suspecte de angajare sau, dacă consideră că este necesar, să facă un raport la poliție.”
-
Nu trimiteți niciodată nicio formă de plată unui potențial angajator la care aplicați pe Indeed. Nu numai că perceperea taxelor este o încălcare a regulilor Indeed pentru companii, dar acestea sunt adesea înșelătorii.
-
Nu accepta niciodată bani în avans pentru munca pe care nu ai efectuat-o. Această tactică este folosită în mod obișnuit în escrocherii financiare și vă poate expune un risc juridic considerabil.
-
Căutați adrese de e-mail verificabile ale companiei. Companiile mai mari și mai consacrate au de obicei adrese de e-mail cu domenii de nivel superior care se potrivesc site-urilor lor web. În general, comunicările de la companii atât de mari și consacrate nu provin de la adrese disponibile public, cum ar fi Yahoo sau Gmail. Dacă cineva cu o adresă generică vă contactează, întrebați dacă poate comunica prin intermediul unei adrese de e-mail a domeniului companiei. Dacă nu pot sau nu vor, procedați cu prudență.
-
Fiți precaut atunci când urmăriți poziții cu salarii, avantaje și flexibilitate care par prea bune pentru a fi adevărate. Puneți întrebări pentru a confirma că postul este salariat (nu doar comision) și că există o bază fizică de operațiuni atunci când se face publicitate unei oportunitati de „lucrare de acasă”.
Puteți găsi mai multe sfaturi pe site- ul Indeed .
Un angajator de vis sau un escroc?
Adevărul este că escrocii știu că mulți vânători de locuri de muncă sunt disperați, iar unii sunt acolo încercând să profite. Dacă un loc de muncă pare prea bun, ușor sau bine plătit pentru a fi adevărat, s-ar putea foarte bine să fie fals, mai ales dacă vine de la o companie care nu este ușor de găsit online.
Postările de pe panourile de locuri de muncă nu sunt întotdeauna site-uri web legitime pe care catalogul ofertelor de locuri de muncă nu poate verifica cu ușurință legitimitatea fiecărei oportunități. Dacă vedeți un loc de muncă pe un anunț de locuri de muncă, accesați direct site-ul web al companiei pentru a vedea dacă postul este postat și în secțiunea Cariere. Dacă nu este, acesta este un semn bun că postarea nu este legitimă.
La fel cum te-ai uita la operațiuni umbroase dacă ai bate trotuarul în căutarea de lucru, păstrează o atitudine de conștientizare și scepticism în timp ce cauti un loc de muncă online. Cu oarecare precauție, puteți rămâne în siguranță în timp ce vă ridicați cariera!
5 moduri de a fi în siguranță atunci când caută locuri de muncă online
Întrucât încălcările de date, înșelătoriile și fraudele devin tot mai frecvente, este important să știți cum să rămâneți în siguranță atunci când căutați un loc de muncă online.
Din păcate, oamenii vizează solicitanții de locuri de muncă pentru a încerca să obțină informațiile lor personale sensibile.
Dar a fi conștient de aceste pericole și a urma câteva sfaturi cheie vă poate ajuta să vă mențineți în siguranță.
Renee Allison, analist de încredere și siguranță pentru SEEK, oferă 5 sfaturi pentru a naviga în siguranță în lumea căutării de locuri de muncă online.
1. Verificați adresele de e-mail și linkurile
Când comunicați online cu recrutori sau potențiali angajatori, fiți întotdeauna atenți la adresa de e-mail pe care o folosesc și la orice link-uri pe care le trimit. Allison spune că, dacă ceva nu pare în regulă cu gramatica sau formatarea unei adrese de e-mail, ar trebui să fie un semnal roșu.
„Există o mare diferență între a conversa cu cineva folosind adresa de e-mail „@seek.com.au” și „@seekcom.au”, de exemplu”, spune ea.
„Dacă aveți îndoieli cu privire la un link sau un e-mail trimis către dvs., sunați compania la numărul de acces public. Solicitați să fiți comunicat persoanei care vă trimite un e-mail, astfel încât să puteți verifica în mod independent dacă totul este deasupra limitei. În acest fel, puteți confirma autenticitatea atât a adresei de e-mail, cât și a linkului.”
2. Vezi dacă jobul provine dintr-o sursă de încredere (și cât de real sună)
Platforma pe care este postat un job poate fi un indicator clar al cât de demn de încredere este acesta. Dacă vedeți doar un loc de muncă anunțat pe rețelele de socializare, de exemplu, aveți grijă. Întrebați-vă de ce aceste locuri de muncă nu ar fi postate pe un site obișnuit de căutare de locuri de muncă.
Acesta este în special cazul joburilor care sună a fi prea bune pentru a fi adevărate, avertizează Allison: „Cineva care postează pe Instagram pentru un rol de lucru de la domiciliu de introducere a datelor care plătește 3000 USD pe săptămână sau vă solicită să lăsați recenzii pentru un produs online pentru sute de dolari în carduri cadou este foarte probabil necinstit.”
3. Nu includeți informații personale în CV-ul dvs
Pentru majoritatea cererilor de angajare , nu este necesar să enumerați toată istoria dvs. privată și personală. Allison spune că este prea obișnuit să vezi că oamenii includ informații private pe care nu trebuie să le partajeze și care ar putea cauza rău în mâinile greșite.
„Lucruri precum numărul permisului de conducere, numărul pașaportului, grupa de sânge, detalii medicale sensibile, detalii despre situația dumneavoastră familială, antecedente penale – le-am văzut pe toate pe CV”, spune Allison. În cazul în care sunt necesare informații sensibile pentru a vă verifica pentru postul, acestea pot fi solicitate în continuare în procesul de angajare. Nu știți care sunt practicile companiei pentru stocarea datelor, așa că nu vă asumați riscuri. Dacă nu sunteți sigur, puteți găsi ce reprezintă informații personale pe site-ul web al guvernului australian.
Utilizarea SEEK Pass este o modalitate mai sigură de a vă gestiona și de a partaja acreditările. Vă puteți verifica calificările și le puteți adăuga la profilul dvs. SEEK pentru ca angajatorii să vadă rezultatele verificate fără a accesa documentul de bază. Acest lucru vă asigură că informațiile dvs. sensibile rămân private, oferind în același timp încredere angajatorilor în acreditările dvs., nu doar pentru cererea de angajare curentă, ci și pentru toate cererile viitoare.
4. Dacă te simți îngrijorat, ascultă-ți instinctul
Dacă sunteți îngrijorat, Allison vă sfătuiește să vă puneți următoarele întrebări:
- „ Trebuie să știe acest lucru pentru a-mi progresa cererea? ”
S-ar putea să aibă nevoie de detaliile dvs. de contact atunci când aplicați pentru prima dată, dar nu au nevoie de ceva precum dovada cetățeniei dvs. până când vă înregistrați. - „ Aș putea furniza aceste informații într-un mod mai sigur? ”
Există servicii special concepute, cum ar fi Certsy, pe care cei care caută un loc de muncă le pot folosi pentru a dovedi în siguranță angajatorilor că au drepturi de muncă sau licență. Opțiuni de genul acesta pot simplifica, de asemenea, procesul pentru angajator.
5. Nu-ți fie frică să pui întrebări
Indiferent dacă aveți motive de îngrijorare sau doriți doar să fiți amănunțit, este întotdeauna în dreptul dumneavoastră să puneți întrebări recrutorului sau companiei care angajează.
„O companie legitimă ar trebui să poată explica de ce au nevoie de informații și cum le protejează”, ne sfătuiește Allison. „Ridicarea acestor întrebări arată că sunteți sârguincios și sensibil în mediul online față de angajator.”
Cheat sheet pentru ce este sigur de partajat și ce nu
Pe lângă sfaturile de mai sus, Allison oferă o fișă rapidă pentru a ști ce informații puteți furniza în siguranță și la ce ar trebui să fiți atenți:
Seif:
- Istoricul postului
- Locația actuală (suburbia/regiunea va fi suficientă)
- Date de contact
- Confirmarea licențelor (de exemplu, solicitarea de a ști dacă sunteți electrician înregistrat)
Riscat (cu excepția cazului în care vă încadrează):
- Detalii bancare
- Număr dosar fiscal
- Scanări/fotografii ale documentelor de identitate
Steagul roșu masiv:
- Cereți bani pentru „cecuri înainte de angajare” sau vă spun să vă cumpărați propriul laptop de serviciu.
Este important să aveți grijă când vă prezentați online în căutarea unui loc de muncă. Protejați-vă fiind atenți la anunțurile de locuri de muncă frauduloase, link-urile și adresele de e-mail suspecte și ascultându-vă intuiția.
Asigurați-vă că angajatorul este legitim
Înainte de a partaja orice informații despre tine, este important să știi cu cine le distribui. „Verificați dacă este un angajator legitim înainte de a vă împărtăși informațiile personale”, spune Elizabeth Hampton, comisar adjunct la Biroul Comisarului Australian pentru Informații. „Ar trebui să faceți acest lucru folosind surse disponibile public, cum ar fi o căutare pe web sau agenda telefonică. Acest lucru este deosebit de important pentru oricine care aplică pentru un loc de muncă la un angajator mai mic sau mai puțin cunoscut din sectorul privat sau o organizație cu sediul în afara Australiei.”
Informațiile pe care angajatorii le pot cere
Potrivit lui Hawker, angajatorii vor solicita cel mai frecvent:
- Informațiile dvs. personale, cum ar fi numele dvs. complet, adresa de e-mail, numărul de telefon și contactele de urgență
- Experiența dvs. de angajare, inclusiv realizările, istoricul educațional și de calificare, așteptările, abilitățile și referințele dvs.
În plus, pentru unele roluri, angajatorii pot solicita, de asemenea:
- Permis de conducere și altă formă de identitate, cum ar fi un card Medicare
- Dovada dreptului dvs. de a lucra în Australia, cum ar fi documentația de viză și dovada identității (de exemplu, pașaportul dvs.)
- În funcție de poziție, angajatorii pot solicita un control de poliție sau Working With Children Check dacă lucrați sau aveți grijă de copii sub 18 ani.
Angajatorii au obligația legală de a angaja numai persoane cu drept de muncă în Australia. Acesta este motivul pentru care cer să vadă și să ia copii ale pașapoartelor și actelor de identitate.
„Partajarea regulată a documentelor personale online îi poate expune pe cei care caută un loc de muncă la un anumit risc”, spune Xavier Russo, director general al SEEK Pass , o platformă digitală în care solicitanții de locuri de muncă își pot stoca în siguranță documentele private, cum ar fi dreptul de muncă și permisele de conducere. „Am creat SEEK Pass, astfel încât solicitanții de locuri de muncă să își poată verifica în prealabil acreditările pentru angajatori, păstrându-și documentele în siguranță.”
Informațiile pe care angajatorii nu le pot cere
Angajatorii nu trebuie să solicite informații care ar putea fi folosite pentru a vă discrimina. „Ar trebui să vă gândiți dacă trebuie să includeți adresa sau data nașterii în CV”, ne sfătuiește Hampton. Aceste detalii nu sunt de obicei relevante pentru capacitatea dumneavoastră de a efectua o muncă – cu excepția cazului în care informațiile sunt necesare dintr-un motiv nediscriminatoriu, cum ar fi dacă trebuie să aveți peste o anumită vârstă pentru a opera mașini.
În anumite etape ale procesului de recrutare, un angajator vă poate solicita documentele de identitate, de exemplu, pentru a efectua o verificare a poliției sau a calificărilor. „Dacă a fi cetățean australian este o cerință de eligibilitate pentru un anumit rol, vi se poate cere să furnizați pașaportul pentru a vă verifica cetățenia”, spune Hampton. „Acest lucru este în general permis în temeiul Legii privind confidențialitatea, care permite unei organizații să colecteze informații personale care sunt necesare în mod rezonabil pentru funcțiile sau activitățile sale.”
Nici angajatorii nu ar trebui să ceară informații irelevante. „Dacă angajatorul solicită informații precum extrase de cont, istoricul cardului de credit sau rapoarte medicale, trebuie să știți de ce”, spune Hawker. „Aveți dreptul să fiți la curent cu relevanța obținerii unor astfel de informații, deoarece acest lucru ar putea fi invaziv și extrem de irelevant.”
Ce să faci dacă ai îngrijorări
„Dacă aveți nelămuriri, vă încurajăm să discutați cu potențialul angajator despre motivul pentru care are nevoie de informații personale”, spune Hampton.
Ar trebui să puneți întrebări precum:
- Aveți politici cu privire la modul în care sunt colectate și tratate informațiile personale ale angajaților?
- Ce fel de informații personale ale angajaților păstrați?
- Informațiile personale ale angajaților și candidaților sunt stocate în siguranță și cât timp sunt păstrate?
Dacă aveți îngrijorări cu privire la modul în care datele dvs. personale pot fi utilizate, este important să fiți atenți atunci când partajați informații online. Modalitățile de a vă proteja informațiile includ să nu includeți adresa dvs. în aplicație și să nu răspundeți la e-mailuri suspecte în care ofertele par prea bune pentru a fi adevărate.
Surse: staysafeonline.org seek.com.au