Motivele achizitiei unui web site de primarie

Achizitie website primarie si necesarul de continut

Satisfacerea intereselor generale ale colectivitatilor

Administratia publica locala prin institutiile sale - primarie si consiliu judetean sau local - se afla in serviciul cetateanului, astfel aceasta urmareste satisfacerea intereselor generale ale colectivitatilor pe care le reprezinta si armonizarea lor cu cele individuale. Pentru a-si putea realiza in mod eficient rolul administratia publica trebuie sa prevada si sa programeze, sa organizeze procesul de executie, sa decida, dar sa si pregateasca varinate de decizie, sa coordoneze si sa controleze intreaga activitate de punere in executie si de realizare a valorilor politice. Posibiltatea realizarii acestor actiuni se poate asigura doar daca administratia publica este eficienta, deschisa fata de cetatenii care manifesta tot mai mult dorinta de a fi auziti si inteslesi de catre institutiile publice.

Cresterea eficacitatii prin achizitie web site primarie

Prin imperativul administrativ de eficacitate, administratia publica a fost constransa totodata sa integreze noi tehnologii de organizare a activitatii, dintre care implementarea sitemelor informationale se afla inca din pacate pentru Romania la un nivel incipient necesitand o serie de imbunatatiri. In vederea studierii in mod corect a problematicii implementarii tehnologiiilor infomationale in administratia publica din Romania pe parcurul acestui articol se va realiza analiza site-ului Primariei Municipiului X, facandu-se o serie de referiri si comparatii cu paginele web ale altor institutii similare din tara dar si din strainatate.

Scadere cheltuieli, transparenta

In vederea asigurarii realizarii unui proces adminitrativ, eficient, econom, dar mai ales orientat catre cetatean si transparent reprezentantii colectivitatii locale din municipiul X, pornind de la exigentele socitatii actuale au considerat in anul 2020 ca realizarea/actualizarea unui site al primariei este un pas important in scopul indeplinirii acestor deziderate si achizitie de servicii profesionale.

 

Puncte tari prin achizitie web site primarie

  1. CONTINUT:
  • site-ul reprezinta un instrument modern, specilizat de comunicare si informare;
  • forumul din cadrul site-ului asigura derularea unui proces administrativ mai transparent si in conformitate cu prevederile legale dar si in stansa legatura cu nevoile specifice ale comunitatii locale;
  • aplicatiile site-ului s-au dovedit pe parcursul utilizarii ca fiind funtionale;
  • prezinta o versiune in limba engleza;
  • actualizarea informatiilor se face in timp util pentru utilizatori (ultima actualizare s-a realizat in ziua de luni: 14-12-2009.);
  • ofera posibilitatea descarcarii unor documente in format word sau pdf.: cerere de solicitare a unor informatii publice, reclamatia administrativa, cererea de eliberare a certificatului de urbanism, cererea de acordare a unei locuinte ANL etc.
  • ofera date privind programul audintelor 
  • prezinta un program de numarare a utilizatorilor (zilnic, saptamanal si lunar);
  • faciliteaza accesul la informatii prin intermediul unui motor de cautare.
  • are incorporat o aplicatie de posta electronica.
  1. DESIGN
  2. Rubricat;

Punctele tari in cazul site-ului Primariei Municipiului X din punct de vedere al continutului ar fi asigurarea informarii cetatenului in mod real si in timp util, oferirea posibilitatii de a descarca documente si alte materiale nformtaive in format electromic, dar se si sesizeaza doua mari lipsuri precum lipsa unei aplicatii de genul tax-on web sau newsletter.

Oportunitati

  • o arie larga de aplicatii si tehnologii ce pot fi implementate in continuare printr-o nou achizitie ;
  • o dorinta intens manifestata a cetatenilor de a fi consultati si informati in legatura cu desfasurarea activitatii administratiei publice locale;
  • posibili agenti comerciali dispusi sa faca donatii pentru dezvoltarea site-ului primarii prin care ei sunt promivati;

Puncte slabe

  • pe site nu poate fi regasita o aplicatie de plata a taxelor si impozitelor locale on-line;
  • varianta in limba engleza nu este valabila pentru toate aplicatii site-ului si nu este actualizata;
  • Nu exista versiuni de vizualizare a paginilor site-ului care sa faciliteze accesul la informatii persoanelor cu dificultati de vedere;
  • nu exista un link catre site-ul https://get.adobe.com/reader/ in vederea descarcarii gratuie si rapide a aplicatiiei de catre utilizatorii care nu o au instalata;
  • unele formulare on-line au fost scanate intr-un mod care denota graba si lipsa de antentie;
  • la sectiunea video sunt incarcate doar doua materiale vizionabile doar cu o singura aplicatie;
  • nu exista posibitatea abonarii la newsletter impreuna cu conditiile de utilizare a acelor informatii;
  • nu exista componenta GDPR de mangement cookie conform legislatiei, doar o informare;
  • foarte multe informatii privind atributiile serviciilor publice fara a fi implementate aplicatii on-line care sa eficientizeze activitatea acestora.
  • nu reflecta (cu exceptia a catorva imagini) specificul zonei si al colectivitatii pentru care a fost creat.
  • moto-ul localitatii aflat pe emblema municipiului trebuia prezentat si in limba romana.
  • Paleta de culori lipsita de pesonalitate (albastru, alb, galben, rosu etc);

In urma realizarii acestei analize asupra site-ului Primariei Municipiului X se observa in primul rand ca si design intrunirea unui singur punct tare si anume a faptului ca e rubricat, dar tot in materie de design se sesizeaza o lipsa de personalitate, de prezentare a specificului zonei intr-o maniera atractiva pentru turisti si pentru utilizatori in general.

Amenintari

  • manifestarea unui interes scazut din partea membrilor colectivitatii locale;
  • serviciile oferite sa nu corespunda cererii utilizatorilor;
  • daca site-ul se bucura de un numar mare de utlizatori sa se blocheze;
  • Resurse limitate in vederea asigurarii unor servicii on-line de calitate superioara;
  • atacuri din partea unor haker, dat fiind gradul de securitate scazut.

Comparatii cu alte site-uri internatinale

Ca exemple in acest sens se pot da site-urile a doua localitati din Belgia Saint-Ghislain (https://www.saint-ghislain.be) si respectiv din Franta Lunel (https://www.ville-lunel.fr) caror paleta de culori este atractiva in nuante de rosu, crem, mov, albastru, avand introduse elemente de caricatura sau simboluri ale colectivitatilor desenate. De asemenea, rubricile sunt structurate o maniera in care sa ajute intr-adevar utilzatorul. Transparenta serviciilor de achizitie mult simplificata. 

In cazul Primariei Municipiului Arad https://www.primariaarad.ro/ serviciul de plata on-line se poate utiliza atat pentru plata contaventiilor precum si pentru achitarea contravalorii impozitelor si taxelor locale, dar si pentru consultarea datoriei fata de bugetul local. In vederea realizarii operatiilor este necesara o autentificare pe baza CNP-ului, iar in cazul in care utilizatorul intampina dificultati are la dispozitie un numar de telefon 0362-801084 la care i se va oferi asistenta. Plata se realizeaza printr-un card de tipul VISA, VISA Electron, MasterCard si Maestro emise de orice banca din orice tara.

Statele occidentale au implementat la scara larga cu succes astfel de aplicatii de plata a impozitelor si taxelor locale prin intermediul internetului. De exemplu in Belgia, FEDICT, institutia responsabila de crearea si implemenatrea strategiei in domeniul e-guvernarii, a creat un serviciu on-ine de plata a impozitelor si taxelor locale on-line numit TAX-ON-WEB.

Aceasta aplicatie este facil de utilizat prin crearea unui cont similar celui de email sau prin intermediul cardului electronic de identitate. De asemenea, in Spania o mare parte a impozitelor si taxelor se pot declara si plati prin intermediul internetului prin serviciul online oferit pe site-ul https://www.aeat.es.

Todata se poate imbunatati calitatea site-ului Primariei Municipiului X prin implemetarea unor aplicatii simple ca de exemplu newslettre sau de informare a cetatenilor prin intermediul sms-urilor dupa modelul localitatii Saint-Ghislain din Belgia. In cadrul site-ului acestei colectivitati locale la sectiunea servicii online alaturi de posibilitatea schimbarii domiciliului, de descarcare a unor documente in format electronic, a unui serviciu de newslwtter se afla si serviciul de informarea a cetateanului prin intermediul telefonului mobil pe baza unor sms-uri. Aplicatia complet gratuita presupune trimiterea unor informatii despre evenimete culturale, sociale sau sportive prin intermediul unui mesaj pe telefonul pesoanei care anterior s-a abonat pe site-ul institutiei publice.

O aplicatie interesanta dar totodata simplista ce poate fi cu usurinta implemetata in yazul site-ului Primariei Municipiului X se regaseste pe site-ul localitatii Broxbourne (https://www.broxbourne.gov.uk), din Regatul Unit al Marii Mritanii si se intituleaza REPORT IT. Prin intermediul acestui serviciu on-line cetatenii sunt chemati sa se implice in rezolvarea problemelor comunitatii din care fac parte prin sesizarea reprezentantilor administratiei publice asupra unor probleme de genul: comportament anti-social, abandonarea autovehiculelor, parcarea ilegala, devesarea deseurilor in spacii improprii, probleme in spatiile de joaca sau in parcuri etc. Acest servicu ar trebui implementat si in Romania deorece implica in mod activ cetatenul in rezolvarea problemelor comunitatii din care face si totodata il responsabilizeaza si totoodata ajuta autoritatile locale in identificarea dificultatilor cu care se confrunta locuitorii asigurandu-se astfel adoptarea unor masuri pretate se problemele specifice zonei intr-un timp mai scurt.

 

STRUCTURA UNUI SITE “PERFECT” AL UNEI PRIMARII

Pornind de la analiza realizata asupra site-ului Primariei Municipiului X, precum si de la studierea comparativa a acestuia cu paginile web ale unor institutii similare din Romania, dar si din Belgia, Franta si Regatul Unit al Marii Britanii se pot semnala cateva lipsuri in conceperea site-ului.

In ceea ce ma priveste consider ca pentru a deveni o pagina web „perfecta” sau macar sa fie cat mai apropiata de cea ale autoritatilor locale din statele occidentatele structura site-ului web al Primariei Municipiului X ar trebui imbunatatita.

Modalitatea de structurare a site-ului se reflecta in mod direct asupra modului de navigarea in cadrul acestuia. Prima conditie a unui site „perfect” este aceea a unei navigari intuitive si usoare intre pagini si presupune prezenta unui meniu de navigare in care sa fie incorporate printre altele un link permanent catre pagina principala (de index) si link-uri catre paginile cele mai importante. Toate sectiunile unui site trebuie sa se integreze armonios in structura de ansamblu, permitand astfel trecerea usoara de la o sectiune la alta in perfecta armonie cu tematica site-ului si modalitatea de expunere general utilizata.

Structura unui site „perfect” ar trebui sa contina, alaturi de elementele obligatorii cerute de normele juridice in domeniu prezentate anterior, si urmatoarele componente:

a) o aplicatie newslwtter;

b) o aplicatie eficienta de plata a impozitelor, taxelor si contraventiilor;

c) un meniu de navigare avand un link permanent catre pagina principala dar si linku-uri catre paginile principale;

d) o aplicatie de genul „REPORT IT”;

e) componenta GDPR conform legislatie si conditii de utilizare a site-ului.

 

In continutul PAGINII HOME ar trebui sa existe cateva elemente obligatorii ca de exemplu:

  1. date de identificare a primariei careia ii apartine site-ul avand incorporate linkuri catre o serie de pagini subordonate care sa ofere detalii asupra informatiilor furnizate;
  2. descrierea scopului pentru care a fost creat site-ului;
  3. prezentarea structurii site-ului (harta site-ului); pagina HOME oferind informatii si legaturi asupra aplicatiilor, subiectelor si problemelor cuprinse in site;
  4. prin intermediul barelor de navigare, butoanelor, hartilor de imagini sau listelor de legaturi sa se realizeze stabilirea clara si exacta relatiilor intre sectiunile de nivel unu ale site-ului si cele subordonate lor.
  5. furnizarea informatiilor de contact;
  6. stabilirea de linkuri catre o serie de aplicatii de o reala necesitate pentru utilizator: descarcarea de formulare in format electronic, aplicatia Tax-on-web, aplicatia newsletter, aplicatia REPORT IT, serviciu de vizualizare a unor imagini in direct de pe strazile si bulevardele principale ale localitatii etc.
  7. PAGINILE DIN INTERIOR – create pornind de la ideea camodul de fragmentare al informatiei trebuie sa focalizeze atentia utilizatorului asupra principalelor subiecte abordate in pagina si sa il ajute sa ia cunostinta in mod gradat de subiectul prezentat.
  8. Informatii trebuie fragmentate de maniera in care cantitatea cuprinsa intr-o pagina sa il copleseasca pe utilizator sau sa determine incarcarea greoaie sau chiar blocarea paginii.
  9. Paginile principale de interior ar trebui sa cuprinda o serie de informatii si aplicatii referitoare la:
  10. Prezentarea detaliata a organigramei institutiei (avand legatura directa cu sectiunea din PAGINA HOME cuprinzand datele de identificare a primariei
  11. prezentarea in format electronic a declaratiilor de avere si de interese ale fiecaruia dintre angajatii institutiei;
  12. cate o pagina pentru fiecare dintre aplicatii absolut necesare unui cetatean(tax-on-web, descarcare de formulare electronice etc.)-fiecare dintre acestea fiind in mod real functionabile fara a genera blocaje sau erori.
  13. Informatii utile pentru cetateni (noutati legislative de interes public, acte normative, declaratii de avere, comunicate de presa, proiecte, audiente, acte necesare etc.)
  14. alte pagini secundare furnizand informatii asupra asezarii localitatii, istoric, populatie, economie, clima, galerie foto, obiective turistice, posibilitati de dezvoltare econimica si investitii.

Site-ul ar putea prelua automat stiri si noutati legislative de interes national de pe site-urile de profil. Aplicatia privind plata de impozite, taxe si contraventii catre bugetul local trebuie sa se regaseasca pe una din paginile principale cu legartura directa catre si dinspre pagina HOME. Serviciul online trebuie sa fie usor de accesat, trebuie sa ofere posibilitatea platii cu orice tip de card emisa de orice banca din tara sau strainatate. De asemenea, pagina in care serviuciul de plata prin internet a datorilor catre bugetul local trebuie sa ofere date de contact catre un serviciu de asistenta in cazul in care utilizatorul intampina probleme la acsesare.

Atat pagina HOME cat si toate celelalte pagini subordonate ar trebui sa aiba o varinata in cel putin o limba de circulatie internationala, utilizatorul avand posibilitatea de a activa aceasta optiune inca de la Pagina de intrare in site (pagina intro) sau de la pagina HOME. Scopul crearii unei pagini de intro este acela de a identifica rapid obiectului site-ului in timp ce se incarca restul de date. Aceasta pagina poate oferi, totusi, si posibilitatea de a selecta limba in care se doreste in carcarea site-ului, dar conditia esentiala pentru includerea unei atfel de pagini in structura unui site este aceea de a se incarca rapid, sa aiba un impact vizual puternic si sa comunice esentialul despre subiectul site-ului sau despre primaria careia ii apartine site-ul.

In ceea ce priveste Designul site-ului acesta trebuie sa fie atractiv, sa utlizeze palete de culori care sa reflecte specificul zonei din care comunitatea pentru care s-a realita site-ul face parte. Designul site-ului trebuie sa fie elegant, aerisit si atragator pentru toti vizitatorii.

De asemenea, instrumentele de navigare trebuie sa fie cat mai usor de inteles si localizat.

In cadrul fiecarei pagini subordonate trebuie sa existe un meniu de navigare avand un link permanent catre pagina principala dar si linku-uri catre paginile principale.

 

CONCLUZII

In Conformitate cu prevederile Legii 161/2003, fiecare primarie din Romania a trebuit sa aiba pana la sfarsitul anului 2010, propria pagina de internet. Necesitatea crearii, utilizarii si mai ales actualizarii unui site al unie primarii se justifica prin nenumaratele avantaje pe care le ofera atat pentru cetatean cat si pentru institutia publica pentru care a fost creat.

Utilizatorul, persoana fizica sau juridica, poate accesa o serie de informatii in mod rapid, economisind resurse si timp, poate sa descarce materiale in format electronic, urmand ca sa le depuna tot in format electronic sau uletrior completarii la ghiseul primariei. De asemenea, pe site-ul „perfect” al unei primarii cetateanul ar trebui sa isi poata achita contravaloarea datoriilor catre bugetul local doar prin accesarea unei sectiuni a acestuia. Totodata utlizatorului ar trebui sa i se ofere posibilitatea de a urmari iin direct imagini din diferte functe cheie ale localitatii.

Pentru administratia publica implementarea tehnologiilor informationale ar trebui sa presupuna economie de timp si resurse, cresterea eficientei in identificarea si rezolvarea problemelor comunitatii pe care o reprezinta. Prin intermediul unui site de prezentare se asigura transparenta informatiilor de interes public si se ofera posibilitatea utilizatorilor de Internet de a afla mai multe date despre primarie dar si despre localitatea in care aceasta se afla .Promovarea sau reclama pe Internet ar trebui sa fie considerata o conditie minimala in procesul de atragere a unor investitori straini sau turisti care sa contribuie la modernizarea si dezvoltarea comunitatii. Astfel, un site al unei primarii trebuie sa fie un mijloc de promovare a localitatii, de atragere a unor investitori, dar si turisti in zona. Acest lucru se realizeaza prin implementarea unei versiuni in cel putin o limba de circulatie internationala,dar si incarcarea pe site a unor materiale video si foto care sa prezinte obiceiurile, traditiile, peisajele deosebite ale zonei.

Din pacate prin analiza SWOT a site-ului Primariei Municipiului X, dar si prin compararea acestuia cu alte site-uri ale unor institutii publice omologe din tara, dar si din Belgia, Franta si Regatul Unit al Marii Britanii, se poate concluziona faptul ca acesta este la un an de la lansare, inca perfectibil.

Se obseva in special cuprinderea in continutul site-ului a unor informatii care nu sunt fragmentate, aglomerand si plictisind utilizatorul. Totodata aplicatiile care sa ajute in mod real cetateanul in economisirea de timp (plata de taxe online, descarcarea de materiale de pe site, newslettre) fie lipsesc, fie au fost realizate de o maniera care denota lipsa de atentie si graba in care a fost realizat site-ul (unele documente incarcate au fost scanate stang sau calitatea imaginii a fost afectata). Acest lucru se poate insa remedia prin apelarea la o societate specializata in oferea de servicii si soft pentru institutiile publice, si implementarea,dupa modelul site-ului Primariei Municiupiului Arad a unui serviciu de plata prin internet a obligatiilor catre bugetul loc. Dupa modelul site-urilor Primariei localitatii Broxbourne din Regatul Unit al Marii Britanii se poate crea destul de facil o aplicatie de genul REPORT IT, iar dupa exemplul belgian un serviciu de informare gratuita a cetateanului prin sms. Totusi, conceperea unui forum in cadrul site-ului Primariei Municipiului X, revela insa preocuparea rerezentantilor locali de a cunoste dificultatile cu care se confrunta cetatenii si de a asigura satisfacerea necesitatilor reale ale comunitatii. Totodata prin acest site se asigura consultarea cetptenilor in procesul decizional care devine mult mai apropiat de cetatean si mai transparent.

Parteneri: Sisteme desfumare BotosaniSisteme Hidranti Botosani

 

 

| Creare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Gradinita | Realizare Site Primarie | Realizare Site primarie si institutii | Creare Web Site Primarie UAT |